Tort to idealny deser na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Wbrew pozorom wcale nie jest to rodzaj ciasta, które jest bardzo trudne do przygotowania. Wystarczą dobre składniki i odrobina cierpliwości. Jak przygotować pyszny tort z wiśniami i marcepanem? Oto przepis.
Tort z wiśniami i marcepanem – zacznij od biszkoptu
Aby mieć pewność, że tort będzie pyszny, mokry i rozpływający się w ustach, musisz zacząć od biszkoptu. Każdy tort czekoladowy – z wiśniami, malinami, mascarpone czy marcepanem – opiera się właśnie na doskonale przygotowanym biszkopcie. Dla początkujących wykonanie go może wydawać się niemożliwe. A jednak to nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Co musisz mieć, by przejść do pieczenia?
- 7 jajek
- Szklankę mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- Szklankę drobnego cukru
Zacznij od rozdzielenia jajek na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodając do niej szklankę cukru (cały czas ubijając). Następnie zacznij dodawać żółtka, nadal ubijając masę. Do miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj kakao i wymieszaj. Do masy z jajek i cukru dodaj mąki z kakao – mieszaj na wysokich obrotach, by całość doskonale się ze sobą połączyła. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem i piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Jeśli planujesz zrobić ciasto z białą czekoladą, możesz zrezygnować z kakao i dodać cukier wanilinowy oraz ekstrakt z wanilii.
Jak zrobić marcepanowy?
Do tortu potrzebujesz także wiśni – świeżych lub mrożonych – oraz konfitury, z którą należy zmieszać owoce. To jednak nie wszystko. Musisz zrobić także marcepan do przełożenia biszkoptu. Jak go przygotować? Potrzebujesz:
- 200 gramów migdałów
- 100 gramów cukru pudru
- 30 mililitrów Amaretto
- Łyżeczki aromatu migdałowego
Migdały umieść w misce i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach możesz obrać je ze skórki. Następnie migdały muszą zostać zmielone na gładko – najpierw same, a później z cukrem pudrem, by składniki dobrze się połączyły. Przed blendowaniem dodaj likier oraz olejek. Masa jest już gotowa.
Tort czekoladowy – jak go ozdobić?
Gotowy biszkopt przekrój na 3 części. Dolną przełóż konfiturą wiśniową z owocami, następną marcepanem i ostatnią znów konfiturą. Całość można udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową – w zależności od upodobań.
Takim tortem z pewnością nie pogardzą jubilaci i solenizanci, którzy uwielbiają dobre desery. Zamiast korzystać z usług cukierni, warto przygotowywać tego typu przysmaki samodzielnie.