Tort z wiśniami i marcepanem

Tort to idealny deser na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Wbrew pozorom wcale nie jest to rodzaj ciasta, które jest bardzo trudne do przygotowania. Wystarczą dobre składniki i odrobina cierpliwości. Jak przygotować pyszny tort z wiśniami i marcepanem? Oto przepis.

Tort z wiśniami i marcepanem – zacznij od biszkoptu

Aby mieć pewność, że tort będzie pyszny, mokry i rozpływający się w ustach, musisz zacząć od biszkoptu. Każdy tort czekoladowy – z wiśniami, malinami, mascarpone czy marcepanem – opiera się właśnie na doskonale przygotowanym biszkopcie. Dla początkujących wykonanie go może wydawać się niemożliwe. A jednak to nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Co musisz mieć, by przejść do pieczenia?

  • 7 jajek
  • Szklankę mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • Szklankę drobnego cukru

Zacznij od rozdzielenia jajek na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodając do niej szklankę cukru (cały czas ubijając). Następnie zacznij dodawać żółtka, nadal ubijając masę. Do miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj kakao i wymieszaj. Do masy z jajek i cukru dodaj mąki z kakao – mieszaj na wysokich obrotach, by całość doskonale się ze sobą połączyła. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem i piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Jeśli planujesz zrobić ciasto z białą czekoladą, możesz zrezygnować z kakao i dodać cukier wanilinowy oraz ekstrakt z wanilii.

Jak zrobić marcepanowy?

Do tortu potrzebujesz także wiśni – świeżych lub mrożonych – oraz konfitury, z którą należy zmieszać owoce. To jednak nie wszystko. Musisz zrobić także marcepan do przełożenia biszkoptu. Jak go przygotować? Potrzebujesz:

  • 200 gramów migdałów
  • 100 gramów cukru pudru
  • 30 mililitrów Amaretto
  • Łyżeczki aromatu migdałowego

Migdały umieść w misce i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach możesz obrać je ze skórki. Następnie migdały muszą zostać zmielone na gładko – najpierw same, a później z cukrem pudrem, by składniki dobrze się połączyły. Przed blendowaniem dodaj likier oraz olejek. Masa jest już gotowa.

Tort czekoladowy – jak go ozdobić?

Gotowy biszkopt przekrój na 3 części. Dolną przełóż konfiturą wiśniową z owocami, następną marcepanem i ostatnią znów konfiturą. Całość można udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową – w zależności od upodobań.

Takim tortem z pewnością nie pogardzą jubilaci i solenizanci, którzy uwielbiają dobre desery. Zamiast korzystać z usług cukierni, warto przygotowywać tego typu przysmaki samodzielnie.